Победители 2017

Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Кампания срещу мина за златодобив в Трън - награда на журито

Кампанията получи наградата на журито заради огромния успех, постигнат в резултат на усилията на всички участници в нея -  93 % от местното население гласува с ДА на въпроса: Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми? Кампанията се характеризира с множество участници, привлича публични личности в своя подкрепа, представя визия за алтернативно развитие на района чрез развитие на екотуризъм, а с разнообразните си прояви привлича вниманието и подкрепата на цяла България.
повече»

Организираните и успешно проведени от Сдружение "Балканка" акции - награда на публиката

Със 150 гласа публиката избра за своя любима кампания успешните акции на Сдружение "Балканка". Организираните и успешно проведени от Сдружение "Балканка" 5 акции в периода 20-ти май - 24 юни 2017 г. са свързани с даване на личен пример, чрез въвличане на местните общности в опазването на българските реки. Всичките акции са белязани с две основни дейности - почистване на речните участъци и последващо зарибяване с балканска пъстърва, като един посланик на намеренията "Да опазим живота в реките".
повече»

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Стоян Георгиев, bTV за разследвания за имотни измами, които застрашават зелените площи в София - награда на журито

Стоян Георгиев, bTV получи наградата на журито за скандалните разкрития за връзката между имотната мафия и незаконното застрояване на зелени площи в София.  Разследването му е много смело, доведе до конкретен резултат, което бе високо оценено от журито. През месеците октомври и декември 2016-та той прави задълбочени разследвания на случаи с имотни измами в кварталите Панчарево, Бистрица и Младост, които разкриват престъпна схема за засвояване на зелени и незастроени площи от фиктивни собственици. Измамите включват подправяне на подписи, измами на невинни собственици на земи, на институции, подставени лица и др.
повече»

Биволъ за разследването по казуса „Калиакра - награда на публиката

С 63 гласа публиката избра за свой фаворит Биволъ за разследването по казуса „Калиакра". Едно заслужено признание за това, че за тях няма граници и успяват да разкрият безкрайните олигархични интереси, които овладяват политическия и икономическия ни живот.
повече»

Активист за природата

Патрик Смитьойс - награда на журито

Журито определи за свой победител в категорията Патрик Смитьойс - един холандец, женен за българка, който иска да остане в България и се бори тя да бъде по-добро място за живеене. Той беше отличен за своята активна позиция по най-различни каузи и особено заради помощта му за активистите в Трън. Неговият филм за златодобива „The final blow in Bulgaria” достига до над 500 000 гледания и е едно от най-мощните информационни оръжия в битката за природата в град Трън.
повече»

Гражданска група „Запазете Бедечка“ - награда на публиката

Със 163 гласа публиката избра за Активист за природата за втора поредна година гражданската група "Запазете Бедечка" заради това, че организираха една многослойна кампания, обхващаща съдебни битки, протести, информационни кампании, създаване на визия за градската зелена среда. Една кампания, която се бори с корупцията; кампания, която се обедини с други градове и излезе извън своите предели и населено място и се превърна в един от символите на борбата за градовете, в които живеем и отглеждаме децата си.
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

Общините с биосферни паркове от нов тип – Карлово, Троян, Антон, Павел Баня, Севлиево, Асеновград, Силистра, Малко Търново - награда на журито

Наградата на журито отиде при обединената кандидатура на 8-те общини, които съдействаха и допринесоха за успешните номинации на първите биосферни паркове от нов тип в България – „Централен Балкан“, „Сребърна“, „Узунбуджак“ и „Червената стена“. Благодарение на подкрепата на общините Карлово, Асеновград, Троян, Карлово, Севлиево, Павел баня, Антон, Малко Търново и Силистра, които към 30 септември 2016 г. определиха зоните си за развитие, България успя да изпрати кандидатури към ЮНЕСКО и през пролетта на 2017г. бяха приети първите съвременни биосферни паркове в България.
повече»

Ангел Жиланов, кмет на община Горна Малина - награда на публиката

С безапелационна преднина почти през цялото онлайн гласуване на ФБ събитието и общо със 126 гласа, публиката предпочете Ангел Жиланов - кмет на община Горна Малина. Той спечели съвсем заслужено любовта на публиката със  своята отдаденост и решимост да развива Горна Малина като образец за зелена община и лидер на приложимостта на екоиновациите в общинското развитие, както и да доказва, че природа и икономика могат да вървят ръка за ръка при наличие на политическа воля.

 
повече»

Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Травентурия – за екскурзия с кауза - награда на журито

Миналогодишният любимец на публиката в категорията Травентурия тази година спечели признанието и на журито. Туроператорът ги впечатли със стремежа си към популяризирането на отговорен туризъм, с грижа за природата. И през настоящата година Травентурия продължиха да организират своите екскурзии с кауза, които освен че показват прекрасни места за туризъм, подпомагат и дейностите на клуб С.К.О.Р.Е.Ц, СДП Балкани, Българска фондация Биоразнообразие, Фонд за дивата флора и фауна, Зелени Балкани и др.
повече»

ДГС – Кости за производството на мед и други пчелни продукти - награда на публиката

С 91 гласа любителите на природата отличиха ДГС - Кости като добър пример за насърчаване алтернативното ползване на горите, а именно не само за производство на дървесина, а и на недървесни продукти.
повече»

Награда за цялостен принос

Росен Цонев

Наградата за цялостен принос тази година получи Росен Цонев - професионален еколог, доцент по Екология опазване на екосистемите в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отдаден на опазването на околната среда и Натура 2000, неговият потенциал е оценен на международно ниво. Със своите знания и опит той заедно с още 300 учени и експерти от България и Европа допринася за изследването на всички местообитания в Европа.
повече»