Победители 2020

Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата

Спечелените дела за Национален парк "Пирин" на WWF България и Aсоциация на парковете в България - награда на журито

Журито избра победителя в тази категория с пълно единодушие. Кампанията беше отличена заради последователността и отстояването на законността в Национален парк "Пирин" и затова, че отличава едно знаково съдебно дело, доведено до успешен край. На 29 април 2020 г. Върховен административен съд (ВАС) слага край на тригодишната съдебна сага и решава планът, който даваше възможност за строителство в 66% и сечи в 48% от парка да не влиза в сила. Това е една победа не само на аргументите на природозащитните организации, които упорито водеха делата, но и на хиляди българи, които излизаха месеци наред, за да защитят националния парк.
повече»

Климатека - награда на публиката

Климатека съществуват едва от няколко месеца, но вече успешно се превърнаха в един от най-достъпните и предпочитани източници на информация за климатичните промени. Със способността си да представят сложната тема на достъпен и разбираем за широката общественост език те спечелиха не само доверието на своите безбройни читатели, но и наградата на публиката, като събраха цели 727 гласа.
повече»

Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени

bTV - награда на журито

Наградата на журито бе присъдена на една медия, която направи особено впечатление с множеството си материали по горещите теми, свързани с българските реки, горските заменки, застрашените територии, пожарите в Стара планина и Рила, бъдещето на въгледобивната промишленост у нас. bTV получи колективна награда, обобщаваща всички номинации заради качеството на материалите, свързани с опазване на природата в България, както и за постоянството им през последната година и представянето на проблеми, които не са „лесни“ и еднозначни.
повече»

Поредица от журналистически разследвания на екипа на Биволъ за беззакония по Черноморското крайбрежие и др. теми - награда на публиката

С рекордните 3341 гласа Биволъ печелят за поредна година наградата на публиката. Те са отличени за своите разследвания на беззаконията по Черноморското крайбрежие и др. важни за обществото ни теми като боклукгейт, водната криза в Перник, частния вълнолом на Доган и много, много други. 
повече»

Активист за природата

Кремена Ватева - награда на журито

Тази година журито реши да отличи сред многобройните достойни номинации в категорията Кремена Ватева - заради упоритата й борба за чисти и незастроени плажове и запазена природа. Тя е един от най-запалените за каузата активисти в Бургас, организатор и съорганизатор на протести в града и винаги съумява да ангажира хората и да ги привлече за своята кауза.
повече»

Христо Ашламинатора - награда на публиката

Със 199 гласа публиката отличи Христо Ашламинатора - един човек, обучил напълно безплатно буквално хиляди хора в изкуството на ашладисване, калемене, присаждане и облагородяване на дръвчетата. Той е създател на Фейсбук групата "Ашладисване. Създай ПРИРОДА", в която призовава за реално действие, за да се превърнем в "съзидатели на нещо живо, на нещо до голяма стрепен самоподдържащо се и на нещо, оставащо за поколенията"
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

Тома Белев - награда на журито

В годината, която преминава под знака на антиправителствени протести, които продължават вече над 100 дни журито даде своята награда на Тома Белев - един човек, който има сравнително скромен опит като политик, но от години успешно се бори за политики, свързани с демокрацията и опазването на околната среда. Благодарение на него през годината, в която е в Общинския съвет на София заседанията и решенията за града добиха по-голяма прозрачност и по-лесно и бързо достигаха до нас гражданите.
повече»

Иван Гавалюгов - награда на публиката

Категоричният вот на публиката с 519 гласа печели Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевргад. За своя вече втори мандат той продължава да показва, че политиците могат да се интересуват и да се грижат за природата.  Иван Гавалюгов е готов винаги да подкрепи кампании за запазване на природата. Не случайно той е сред кметовете, които първи откликнаха на призива на WWF да запазят вековните гори в общините си от изсичане.
повече»

Награда за отговорни бизнеси (по отношение на природата и климата)

Гайо шоколад - награда на журито

Журито реши да присъди наградата на Гайо шоколад - една занаятчийска фирма от Пловдив, която дарява 7 % от печалбата от всеки шоколад с морска сол на специализирана експертна организация, в случая  Българска фондация Биоразнообразие, за опазване на Атанасовско езеро, от където се добива солта за продукта им. Това е един успешен бизнес модел, който е изключително полезен както за бизнеса, така и за неправителствените организации и си струва да бъде подкрепен, за да спечели повече последователи.
повече»

Зелена Странджа и тяхната инициатива Тур Странджа - награда на публиката

В оспорвана битка с неясен изход почти до финала и с впечатляващия резултат от 2668 гласа публиката определи за свой фаворит Зелена Странджа и тяхната инициатива Тур Странджа. "Тур Странджа" е многодневен маршрут, дълъг 180 км и може да бъде изминат пеша за 9-10 дни или с колело за 3-4 дни. Трасето следва съществуващи междуселски и горски пътища, като свързва 17 населени места, уникални забележителности и съхранена природа по най-логичния и лесен за преодоляване начин. 
повече»

Награда за цялостен принос