Новини

Седма традиционна „Зимна Беласица” 14-16 февруари 2014

11.02.2014 г.
Време е за традиционния планинарски, гастрономичен и фолклорно-етнографски тур "Зимна Беласица", който ще се проведе тази година между 14 и 16 февруари!
Несъмнено най-притегателна сила в програмата има традиционното изкачване на връх Конгур със ски и снегоходки и откриващата се от там панорамна гледка към езерото Керкини, планините Славянка, Пирин, Огражден и билото на Беласица на запад.

Програмата включва и посещение на Информационния център на Дирекцията на Природен парк „Беласица“ в село Коларово, където може да се види изложбата „Невероятната Беласица”.

Освен на хижа Конгур, участниците в проявата ще разчитат на гостоприемството и на къщите за гости в селата Самуилово и Яворница, ще вкусят местни гозби и напитки и ще пригласят на певиците от женската фолклорна група на читалище „Антон Попов”.

Сред заниманията на открито са включени също разходка до местността Бялата чешма и Камешнишки водопад (района на селата Самуилово и Камена), както и къпане в горещите минерални басейни в Рупите.

За тези, които проявяват любопитство към района на Беласица в Македония, програмата предвижда посещение на манастирите „Свети Леонтий“ в село Водоча и „Света Богородица Милостива“ (Елеуса) в село Велюса, както и похапване на мес(т)ни специалитети в Струмица.

Зимният поход се провежда в рамките на проект „Беласица отвъд граници”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекция Природен парк „Беласица”, Национален парк „Езеро Керкини” - Гърция, Екологичното сдружение „Планетум” - Македония и фондация Евронатур – Германия и съфинансиран от Немската федерална фондация за околна среда (DBU).