Центрове

Детска природна академия УЗАНА

Детска природна академия „Узана“ е създадена в партньорство между Българска фондация Биоразнообразие и Община Габрово, сред прекрасната природа на Балкана, при билките на Узана поляна и спокойствието на гората. Намира се в Посетителски информационен център в местността Узана край Габрово – в географския център на България.

Този нов образователен продукт  дава възможност на деца от всички възрасти да се срещнат с природата по интересен и увлекателен начин. Разработени са програми за занимания с участието на обучени аниматори, в специално обзаведени зали и по горска пътека с поредица от интерактивни модули.

Детска природна академия „Узана“ включва интерпретативни програми за природата, с варианти за половин или цял ден, както и дву- и тридневни занимания. Те се предлагат както на краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и на зелени училища и летни лагери от цялата страна. Прилагат се методите на обучение чрез преживяване и игри.

Използват се залите на Посетителски център „Узана“, пространството около сградата и мрежа от маркирани пътеки със забавни уредби и интерактивни модули, разположени в  гората, част от Природен парк „Българка“ и представящи биоразнообразието, функционирането на екосистемите, взаимодействието на природата и човека.

Интерпретативните програми дават възможност да се разшири учебната програма по природните науки, като те се представят по атрактивен и занимателен начин. Темите са:
 • Гората – извор на живот
 • Кръговратът на водата
 • Природата и човекът
 • Животните – господари на гората
 • Царството на растенията
 • Гъбите са отделно царство
 • Птичият свят в горите
 • Скалната основа на живота
 • Микрокосмос
 • Всички сме едно цяло
Практическите занятия предлагат възможности за:  събиране на семена от дървета, засаждане на лечебни растения, създаване на хотел за насекоми, наблюдение на микроскопичния свят в една водна капка, определяне на минерали и скали… Дава се пространство за творчеството на децата – майсторене на сувенири от природни елементи, рисуване на природозащитна тениска, създаване на изделия от глина. Възможни са турове и походи до Географския център на България и връх Исполин.

Създаването на Детска природна академия „Узана“  е част от проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 

симБиотично - пространство на Атанасовско езеро

симБиотично - пространство на Атанасовско езеро
Пространството “симБиотично”, разположено на брега на Атанасовско езеро край Бургас, отвори врати през лятото на 2017 и до момента е посетено от над 4500 души. Това е една инициатива на БФБ за създаване на специално място за Атанасовско езеро, което да събира в себе си цялата вълнуваща история и всичко най-интересно за езерото.
Превърнахме една солничарска барака в нещо средно между музей и инфо център, в която е инсталирана интерактивната оътуваща изложба “симБиотично” и е обособен солничарски кът, морска библиотека, дигитален архив със стари документи от солниците, карти на Черно море и бутик за продукти с добавена стойност.
Пред пространството има релаксиращ кът за почивка с хамаци, меки столчета и импровизирани маси от солничарски пособия, както и стойка за велосипеди. “симБиотично” е подходящо за разнообразен кръг от посетители - деца, семейства, ученици, студенти, туристи, природолюбители и др. Работи само през летния сезон – от юни до края на август, а след това с предварителна заявка за организирани групи.
 
Само година след откриването си, през 2018 - та, пространството спечели голямата награда в категория Партньорство в конкурса  на фондация Америка за България #ВМузеяСме.  
 
И през 2019 година продължихме да развиваме и превръщаме пространството в алтернативен образователен и културен център на Бургас. Всички събития, които проведохме са в подкрепа на нашата мисия - да доближаваме хората до природата и по този начин да ги правим съпричастни към нейното опазване и повишаване на разбиранията за ползите от опазената природа.
 
25 юни – Отворена среща на гражданската група Бургас рециклира
27 юни - Концерт на Владо Михайлов и Михаела Ненова в подкрепа на фестивала ВОДА и откриване на сезона на "симБиотично" (храна, напитки и благотворителна разпродажба) 
12 август – Рожден ден на Атанасовско езеро
14 август – Творческо детско ателие „Фламинго“
18 август – Концерт - музикална импровизация с участието на E.U.E.R.P.I.. и Ypsmael
22 август – Творческа работилница за деца и възрастни „Имаш поща“
27 август - Базар на солта и представяне на проект Твоята храна (Биоселена)
3 септември – Представяне на книгата „Девет Цикъла Сезони - за градината, билките, животните и всичко останало“ и нейният автор Надежда Максимова
 
Освен събитията, направихме контакти с ключови партньори за популяризиране на мястото и привлякохме туроператори и екскурзоводи като ТУИ България, Burgas Free Tour, Югоизточен съюз на екскурзоводите да посетят пространството за да го включат в техните бъдещи програми.
 
„симБиотично“ вече  е един от 18-те обекта в инициативата на Общината - "Опознай Бургас". Идеята е да се повиши посещаемостта на местните обекти с туристически потенциал и да се привлекат нови техни почитатели. В книжката "Опознай Бургас" са включени 18 от най-интересните места за посещение в града с място за печат на всеки отделен обект. За всеки сложен печат посетителите получават парче от пъзел, който накрая се сглобява в обща картина на Бургас от въздуха.

„симБиотично“ се намира в Южно Атанасовско езеро - в района на Бургаски солници (на 200 м от басейните с луга и кал) и се достига лесно с велосипед, пеша, автомобил (от пътя за Сарафово). 

снимки: Димитър Градинаров, БДЗП и екип БФБ

Посетителски център "КАЛИАКРА"

Ако пътувате по Северното Черноморие и се намирате близо до Каварна – не пропускайте да се позабавлявате в Посетителски център “Калиакра”. Той се намира в село Българево и е точно по пътя ви за нос Калиакра. 
Интерактивната експозиция в Центъра ще Ви запознае с най-интересните обитатели на Черно море и последните запазени степи. 

Само тук може: 
 • да проверите познавате ли Черноморските риби 
 • да се научите да говорите езика на трите вида делфини в нашето море 
 • да научите къде и как е живял изчезналият днес тюлен-монах 
 • да проверите колко дълго издържате под вода и кои животни са по-добри от вас 
 • да подредите пъстрия килим от цветята на Калиакра 
 • да се обадите на птиците от резервата 
 • да научите повече за възможностите за настаняване и хранене в района 
 • да си закупите информационни материали и сувенири 
 • да изберете подходящия за вас маршрут в околността 

Галерия

Детска природна академия Узана

Галерия

Център Калиакра

За контакти:

Посетителски център “Калиакра” 
с. Българево 9660 
община Каварна, област Добрич 
Елена Урумчева - тел. 0896798912


Детска природна академия "Узана"
местност Узана (на 20 км от Габрово)
Информационен център на Община Габрово
facebook AkademiaUzana
e-mail: academiauzana@gabrovo.bg
Радостина Аръшева - 0887/581644