Зелен пояс

НОВИНИ ОТ ЗЕЛЕНИЯ ПОЯС

Пъстър празник в с. Габрене за Дните на Зеления пояс в Беласица

Пъстър празник в с. Габрене за Дните на Зеления пояс в Беласица
В истински празник се превърна отбелязването на Дните на Зеления пояс в с. Габрене за гостите и жителите на Подгорието. Тази година за място на инициативите, посветени на Европейския Зелен пояс, беше избрана планината Беласица, а разнообразната програма съчета всички достойнства на района – съхранена природа и биоразнообразие, история, фолклорно богатство и вкусни местни ястия.
 
Публичното тържествено честване започна от 17,30 ч. на 24 септември с увлекателна обиколка на историко-етнографската колекция към читалището на с. Габрене, пазеща снимки, предмети от бита и исторически свидетелства, събирани над 15 години от местни жители. По-късно от 18 часа отново в читалище "Просвета - 1928" с. Габрене се състоя и същинският празник, посветен на Дните на Зеления пояс, открит официално с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева – кмет на селото. Богата фолклорна програма с изпълнения на автентичен фолклор от женската група към читалището и танци от детските състави на селата Ключ, Скрът и Габрене трогнаха всички гости на събитието.
 
Присъстващите чуха от Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие интересна беседа за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща в България и по света, а филм, посветен на инициативата, показа добри примери от Германия как запазените територии по протежението на бившата „Желязна завеса“ могат да бъдат използвани за развитие на устойчив туризъм.
 
Домакините демонстрираха и кулинарното богатство на района, като бяха приготвили местни ястия, сервирани в Пенсионерския клуб към селото. Всички похапнаха вкусна теглена баница, баница с праз, раци с ориз, баклава, сърми с листа от бутимо, каша с тиквени листа, мачкан боб и др.
 
Дните на Зеления пояс бяха отпразнувани с още две съпътстващи събития. На 24 септември от 10,30 се проведе партньорска среща и дискусия между Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", Гърция, неправителствени организации от България и Северна Македония и представители на местни институции от района на Подгорието. На нея бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района чрез съвместни международни и регионални проекти и дейности.
 
А на следващия ден – 25 септември 30 деца от Петрич и 15 от Струмица с интерес в областта на биоразнообразието, заедно с представители на Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ и Сдружение „Планетум“, Северна Македония посетиха Национален парк „Езеро Керкини“, Гърция и неговия информационен център. Там те бяха запознати с международната инициатива Европейски зелен пояс и дейностите на националния парк, след което се разходиха с лодка по езерото „Керкини“ и река Струма в района на Мегалохори. Децата наблюдаваха отблизо и с интерес къдроглави пеликани, розови фламинго, чапли, корморани, водни биволи и др. защитени видове, характерни за района и научиха повече за тях и как да ги опазват. Екскурзията завърши с посещение в манастира „Йоан Кръстител“.
 
Дейностите са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за четвърта поредна година в цяла Европа и са организирани от: Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с. Габрене.
 
Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. Повече информация за Европейския Зелен пояс на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242

 

Отбелязваме Дни на Зеления пояс в Беласица на 24 и 25 септември 2019

Отбелязваме Дни на Зеления пояс в Беласица на 24 и 25 септември 2019
Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с. Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица - място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура. Подробна програма във Фейсбук събитието на инициативата
 
На 24 септември от 10.30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.
 
Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща: туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на с. Габрене и пъстър празник в читалище "Просвета - 1928", с. Габрене, който ще бъде официално открит от 18 ч., с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева, кмет на селото. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.
 
На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.
 
Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.
 
Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.
 
Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. Повече информация за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242

Ученици на природоизследователска мисия в Осогово в Дните на Зеления пояс

Ученици на природоизследователска мисия в Осогово в Дните на Зеления пояс
Група от над 40 ученици от училища в гр. Кюстендил със своите придружители, поеха на мисия да изследва животинския и растителния свят на българската част на планината Осогово. Събитието беше част от „Дни на Зеления пояс – Осогово“, организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) със съдействието на ДЛС Осогово и Пето основно училище „Христо Ботев“, което като иновативно училище, реализира сътрудничество с БФ Биоразнообразие за съвместна дейност при проучване и опазване на биоразнообразието в Осогово.
 
Разходката започна рано сутринта като деца и родители бяха разделени на две групи, всяка с различна задача. Едните да разберат повече за цветята и горите с помощта на експерта по ботаника Тодор Каракиев, а другите – да опознаят дивите животни в планината в компанията на зоолога Елица Попова.
 
Малките зоолози се научиха как да изследват следи от животни с помощта на определители и разпознаха успешно следите на лисица, сърна, белка и диво прасе по горските пътеки. Те получиха и интересна информация за дивите обитатели на планината. Най-голямата атракция за тях беше поставянето на фотокапан, чрез който учените проучват местообитанията и навиците на животните. Учениците разгледаха снимки и видео от фотокапани и дори си направиха обща снимка с уреда за спомен.
 
Осогово беше не по-малко щедра и към групата на ботаниците, които тръгнаха към вр. Руен в търсене на растителното богатство на планината. Малките изследователите успяха да открият Стройна теменуга и Субалпийски спореж - растения, които се срещат в България единствено в Осогово, както и балкански ендемити Панчичева пищялка, Балканска петлюга и Балкански зановец. Тодор Каракиев им разказа за горите, характерни за планината, за ползите от вековните дървета и защо трябва да ги пазим, за какво е полезна мъртвата дървесина, кои са лечебните растения и др.
 
След края на разходката двете групи се събраха отново, за да научат от Петко Цветков и Таня Шнел от БФБ за инициативата Европейски Зелен пояс, която обединява 24 държави за опазване на природата, културното и историческото наследство в пограничните региони, както и за възможностите за природосъобразен туризъм в Осогово.
 
Приключението сред природата завърши с викторина, в която любознателните ученици показаха знания за растенията, животните и защитените територии на България и спечелиха наградите на организаторите /Българска фондация Биоразнообразие/  – календари, стикери и чаши, които да използват при своите походи сред природата.  
 
Програмата на „Дни на Зеления пояс - Осогово“ продължи и на 23 и 24 септември с пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония. Велолюбителите бяха посрещнати на връх Сокол от кметовете на Македонска Каменица, Кочани и Крива паланка и организаторите.
 
Събитията са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за трета поредна година в цяла Европа. Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

Повече снимки от приключението на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Uchenitsi-na-prirodoizsledovatelska-misiya-v-Osogovo-v-Dnite-na-Zeleniya-poyas.p1989

Дни на Зеления пояс в Осогово 22-24 септември
Българска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) организират „Дни на Зеления пояс в Осогово“ от 22 до 24 септември. Програмата е разнообразна и включва: разходка из растителния и животинския свят на планината Осогово в България и пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония.
 
Разходката ще бъде на 22-ри септември със специалисти (ботаник и зоолог), които ще запознаят ученици от местните училища в гр. Кюстендил и техните родители, и придружители с разнообразния растителен и животински свят на планината в България и с възможностите за природосъобразен туризъм в региона. За най-знаещите и любознателните ще има и викторина с награди. 
 
Началото й е в 10:00 часа, а сборен пункт -  от паркинга на Хотел Трите буки. Осигурен е и транспорт от гр. Кюстендил до местността Трите буки с начален час 8:45 ч. от 5-о Основно училище и 9:00 ч. от Театъра. Разходката се осъществява със съдействието на ДЛС Осогово и преподаватели от 5-то основно училище в гр. Кюстендил.
 
В следващите два дни 23 и 24 септември предстои и организирането на пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония като велолюбителите ще бъдат посрещнати на връх Сокол от кметовете на Македонска Каменица, Кочани и Крива паланка и организаторите.
 
Събитията са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за трета поредна година в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.
 
Европейският Зелен пояс е уникален екологичен коридор с дължина, обхващаща бившата Желязна завеса. В миналото “Желязната завеса” разделя Изтока и Запада в Европа. Строго-охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоена от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникална екологична мрежа, с дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.  Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. „Линия на живота”, свързваща ценни природни местообитания и откриваща възможности за развитие на местните общности. Повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242

В Деня на Зеления пояс – 24 септември пешеходен поход до река Велека в Странджа

В Деня на Зеления пояс – 24 септември пешеходен поход до река Велека в Странджа
За втора поредна година в Европа се чества Денят на Зеления пояс, посветен на една инициатива, която обхваща бившата Желязна завеса, която днес пази съхранена природа, културно и историческо наследство останало от едни минали времена, когато тези погранични територии са били забранени и забравени, но затова пък са останали запазени.

По повод празника БФБ организира отново вело предизвикателство по Зеления пояс, но този път в различен район – в Странджа. Една емблематична територия, съхранила наистина уникално биоразнообразие, паметници на културата и исторически монументи, стари църкви и много подходящи маршрути.
Потърсихме съдействие от опитен партньор в района „Зелена Странджа“ Бургас, които вече два пъти са минавали трасето през различни години, но този път маршрутът бе разширен чак от село Факия до град Ахтопол.

Странджа от край до край. С колело по Зеления пояс.“ събра ентусиазирани колоездачи, които преминаха 120 км за два дни през почти цялата територия на парка и видяха много интересни места, посетиха манастири и църкви, срещнаха диви свине, зайци, сови, кълвачи, орхидеи, костенурки и какво ли още не сред богатата природа на „Странджа“. Вело походът завърши в Ахтопол на пристанището под аплодисментите на гостите на есенните празници в града „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”.

Точно на Деня на Зеления пояс – 24 септември пешеходен поход стартира от пристанището на Ахтопол покрай морето чак до устието на река Велека. Оттам 60-те участника се разходиха с лодки по поречието на реката и чуха интересните беседи на лодкарите за лонгозните гори, за някои от основните видове растения и т.н. Походът започна с представяне на инициативата „Зелен пояс“ и с раздаване на информационни материали. За участниците ще останат незабравими освен изключителните гледки на морето и скалите, вливането на реката и крайречната растителност, така и срещите с красивите есенни цъфнали цветя и орхидеи.
 

Странджа открай до край - с колело по Зеления пояс

Тази година за втори път ще се чества Денят на Зеления пояс - 24 септември с различни инициативи в цяла Европа. Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“.
 
От 22 до 24 септември 2017 г. желаещите велосипедисти ще се включат във вело-приключението и ще се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина. На 22 и 23 септември експерти от Дирекцията на парк „Странджа“ ще запознаят участниците  с някои от  забележителностите на района - богат на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм. Вело приключението ще завърши в Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневни Есенни празници с интересни събития и вкусни местни храни.  
 
За да се включат във Вело-похода участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул (на река Велека близо до с. Граматиково) и на къмпинг край гр. Ахтопол.

В събота вечер в навечерието на Деня на Зеления пояс в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата Балкански Зелен пояс, а на самия празник – 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.  
 
брошура за Зеления пояс (български език) 3 Mb (pdf) свали