Зелен пояс

НОВИНИ ОТ ЗЕЛЕНИЯ ПОЯС

Откривателска акция до непознат долмен в Сакар, ще отбележи Деня на Зеления пояс

На 23 септември (събота), Зелени Балкани, Сдружение ,,Природен Парк Сакар“ и Исторически музей Свиленград организират съвместна инициатива за популяризиране на долмена около село Левка.
Организаторите планират да почистят района и да подобрят достъпа до долмена и в същото време да го направят популярен и лесно достъпен за посетители и гости на района. Експертите от музея ще представят пред участниците начините за описване и проучване на подобни забележителности. Това събитие е част от отбелязването на Деня на Зеления пояс от Зелени Балкани.

Денят се отбелязва за втори път, а през 2016 Зелени Балкани организираха "Изложба в Обора“. Тази година ще продължим традицията и с организирането на друга изложба - „Сакар – земя на съкровища“, която ще може да бъде разгледана в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в село Левка.

Долмените са човешки конструкции от ранната епоха на желязото и са изградени от каменни стени и таван. В превод „долмен“ означава каменна маса. Използвани за религиозни цели или погребения, те са изключително добре запазени и са достигнали до наши дни. Долмените са срещат из Странджа, Сакар и Източни Родопи в България, както и в Турция и Гърция. В същото време тези територии са емблематични за Зеления Пояс обхващащи запазени природа, биоразнообразие, култура и история.

В района около село Левка, общ. Свиленград, част от Сакар планина се намира един почти непознат долмен. Известен на някои от местните хора, но не и на туристите и посетителите на района, долмена е останал забравен в трудно достъпна местност. В голяма степен това е така поради факта че района попада в т.нар. Желязна завеса от недалечното минало. Това са граничини територии където достъпа е ограничен и така остават неразкрити множество природни, културни и исторически забележителности. Това е и причината тези територии да са част от международната инициатива Европейски Зеления пояс, част от която е Балканския зелен пояс.

Програма:
10:00 – откриване на събитието в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в село Левка;
10:15 – презентации за Зеления пояс и долмените – Зелени Балкани и исторически музей;
11:00 – изложба „Сакар земя на съкровища“;
11:30 – отпътуване за района на долмена и започване на работа;
16:00 – край на събитието.

За допълнителна информация:Градимир Градев, Ръководител на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка", LIFE11 NAT/BG/360 тел: 0885 609289; е-mail : ggradev@greenbalkans.org

9-та Общоевропейска конференция по Зеления пояс - Осъзнавайки възможности от Зеления пояс

Срещата се проведе в периода 31-ви октомври – 3-ти ноември 2016 в Национален парк Коли, Финландия и даде представа и перспективи за сътрудничеството и дейностите по протежението на Зеления пояс. Вниманието беше насочено към към решенията и най-добрите практики за прилагане на визията на Европейския зелен пояс за опазването на екологичната мрежа от природни и културни ландшафти с висока стойност при зачитане на икономическите, социалните и културните потребности на местните общности.

В допълнение, конференцията допринесе за развитието на Европейския зелен пояс като част от зелената инфраструктура в Европа, както и за стратегическото развитие на инициативата Европейски зелен пояс.
Освен това, Общоевропейската конференция се превърна в платформа за обмен между всички партньори по протежението на Зеления пояс.

В събитието се включиха повече от 125 участници, представляващи всички 24 страни по протежение на Европейския зелен пояс. Те споделиха примери за добри практики, опит и знания. Конференцията служи като важен пазар за обмен на идеи и мисли за подобряване на опазването и възстановяването и за подпомагане на устойчивото развитие по протежение на Европейския зелен пояс.

Повече информация за конференцията, включително изводи, програма, участници и презентации може да бъде намерена на адрес: http://www.ym.fi/en-US/International_cooperation/Green_Belt_of_Fennoscandia/PanEuropean_Green_Belt_Conference


 

Пътепис за велопътешествието по Зеления пояс (22-25 септември 2016)

Пътепис за велопътешествието по Зеления пояс (22-25 септември 2016)
Тази година за пръв път се отбелязва Денят на Зеления пояс – 24 септември. Това се случва едновременно във всичките 24 държави, през които минава така важният за биоразнообразието и хората екологичен коридор, наречен „Зелен пояс“.

И ние от БФБ решихме да се присъединим към празника с четиридневно велосипедно пътешествие, което да ни преведе през Осогово, Влахина, Малешевска, Огражден и Беласица – планини, споделени между България и Македония и до скоро непознати за туристите.

Маршрутът ни върна в недалечното минало на нашия континент, когато Европа е разделена изкуствено от Желязната завеса на Западен и Източен блок. Териториите от двете страни на границата тогава се охраняват строго, всякаква човешка дейност е забранена. Същевременно обаче, изолираността и непристъпността на тези територии с течение на времето са ги превърнали в убежище за много застрашени животински и растителни видове. Днес наричаме тази ивица „Европейски зелен пояс“ и той се простира от Баренцово до Черно море, а дължината му надхвърля 12 500 км.

България и нейните западни и южни съседки се включват в Зеления пояс с трансграничните си планини: Западна Стара планина, Краище, Осогово, Влахина, Малешевска, Огражден, Беласица, Славянка, Родопите и Странджа.

В българската част на Осогово маршрутът ни води през притихналите гранични селца Раково, Ветрен и Църварица, покрай вековни букови дървета, ромолящи потоци, оброчни кръстове, бивши застави, вкусни къпини и натежали от плод ябълкови дървета. Отбиваме се при баба Фика, живееща сама в околовръст от километри, за да си налеем вода; тя ни черпи с обикновени бисквити, за да ни задържи поне малко край себе си, и ни изпраща с пожелания за живот и здраве. Следобеда маршрутът преминава във Влахина планина и се изкачва на самата граница с Македония. Пирамидка 72, 71 и т.н. до КПП Логодаж. В края на деня достигаме спокойния град Делчево, излетна цел на много българи, заради вкусната кухня, както и евтините и качествени хранителни продукти.

Втория ден караме велосипедите в полите на планините Влахина и Малешевска, от македонска страна. Полетата в мозаечния пейзаж са подредени и поддържани, край нас минават селскостопански машини, които явно допринасят за това. Отбиваме се в китното Пехчево, изходна точка за граничния връх Кадийца – първенец на Влахина планина. Тук се наслаждаваме на специалитетите в Ристовото меанче, идващи директно от месарницата в съседство. Пътят ни продължава през Малешевията, както казват тук, по панорамен черен път с гледки към вилната зона Абланица и градчето Берово. В края на деня достигаме хотелчето ни на Беровския язовир. За наша изненада, районът около язовира се оказва без магазини и ресторанти, така че тази вечер разчитаме повече на студените разядки от личните запаси.

Настъпва третото утро – днес отбелязваме Деня на Зеления пояс. Слизаме за кафе в Берово, надникваме и в женския манастир „Свети Архангел Михаил“. Движим се в подножието на Малешевска планина и през Огражден. За обяд се отбиваме в своеобразния оазис на комплекса Бела вода, където има и прясна „пастрамка“ (пъстърва). След изтощително изкачване след вилната зона Суви лаки достигаме местността Палазлия, от която се открива приказна гледка към долината на река Струмешница. Отсреща, наподобявайки непреодолима стена, се издига величествената Беласица. Следва стръмно спускане към град Струмица с множество серпентини. С навлизането в полето ставаме свидетели на дефиле от най-разнообразни по вид и възраст трактори, обработващи безбрежните плантации от зеленчукови и други култури. Вечерта имаме презентация за същността и значението на Европейския зелен пояс, след което се отдаваме на заслужена дегустация на местни вкусотии – урнабес, пинджур, айвар, малиджано, вешалица, увияч, кременадла и т.н. Към събитието се присъединяват и местни хора – колеги и приятели на БФБ в работата им по популяризиране на природните и културни богатства на района.

Четвъртият ден е посветен на Беласица. Северното й подножие се нарича, както в Македония, така и в България, Подгорие. Тук е царството на вековните чинари и кестени. Караме през подгорските селца в македонската част, отбиваме се до Римските терми в Банско, водопадите Колешински и Смоларски, както и до Мокринските извори. При Старо Конярево се спускаме до КПП Златарево, за да влезем в България. Следват българските подгорски села с чудни гледки към долината на река Струмешница и Огражден планина. Последната спирка е село Самуилово, при апетитната кавърма в кръчмата на Вальо Янкиш. В двора му растат киви, нар, смокиня, дзиндзифки, бананова палма и какво ли още не. Българската част на Беласица също крие много забележителности, но за тях – следващият път.

Пътуването ще остане в сърцата ни със спомена за обширните територии дива природа, красивите пейзажи, гостоприемството на местните хора, колорита на местния бит и култура. Убедихме се, че в Зеления пояс има потенциал за устойчив туризъм, носещ полза за местните хора, както и че запазената природа не пречи на развитието на регионите. Радваме се, че бяхме част от приключение, което доказва точно това.

Мартина Колева, БФБ
 

С колело по Зеления пояс – от Осогово до Беласица


По случай Деня на Зеления пояс - 24 септември, БФБ организира вело събитие "С колело по Зеления пояс - от Осогово до Беласица" от 21 до 25 септември 2016 година. Маршрутът ще ни преведе през българската част на Осогово, македонската част на Влахина, Малешевска, Огражден и Беласица планини и ще финишира в българска Беласица. Ще ни запознае с малко известни и посещавани от туристи райони, богати на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм.
Ще отпразнуваме заедно и Деня на Зеления пояс (24 септември) със специално събитие.


Подробната програма на събитието може да видите тук.

__________________________________________________________________________________________
 

Във фокуса на Балканския Зелен пояс

Девет страни, девет фотоконкурсa, една цел: Сътрудничество в международен фото конкурс, девет организации от страните по протежението на Балканския зелен пояс, подкрепени от ЕвроНатур (EuroNatur) и Международния съюз за опазване на природата IUCN, поканени са любителите на природата, за да уловят красотата на региона по протежението на бившата Желязна завеса във впечатляващи снимки.
Жителите и посетителите на Балканския зелен пояс бяха помолени да представят своите най-красиви или изразителни снимки на уникалната природа на региона, специфични културни особености и хората. През юни 2016 изтече срокът за изпращане на снимки, като жури във всяка една участваща страна (Албания, България, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция) избра най-добрите кадри през юли 2016 г. Националните победители участваха в международния конкурс, в който бяха избрани петте най-добрите снимки.
Победителите от националния, както и от международния конкурс ще бъдат показани до края на 2016 г.

Перлите на Балканския Зелен пояс
Поля, планини, реки и езера: По време на работна среща през септември 2015 г., бяха избрани най-впечатляващите места, които заслужават защита по протежението на Балканския зелен пояс. Общо 29 места бяха номинирани като основни перли по Балкански зелен пояс. В момента се подготвя кратко описание на всяка перла, които ще бъдат представени на интернет страницата на Европейския зелен пояс и на партньорите по проекта.

Денят на Зеления пояс
24 септември беше избран като Ден на Зеления пояс , като националните неправителствени организации, включени в проекта "Опазване на биологичното разнообразие на Балканите - Засилване на сътрудничеството по Балкански зелен пояс"  организират събития във всички държави по протежението на Балкански зелен пояс, за да отпразнуват втората годишнина от основаването на Асоциацията Европейски Зелен пояс, както и да се обърнат вниманието на обществото към специални места по линията на Балкански Зелен пояс.
В България Денят на Зеления пояс се отбелязва с две събития: „С колело по Зеления пояс – от Осогово до Беласица“, 21-25 септември 2016, колоездачен преход, организиран от Българска фондация Биоразнообразие
https://www.facebook.com/events/1067510930002457/ и „Изложба в обора“ посветена на деня на Зеления пояс, 24.09.2016 в село Левка (общ. Свиленград) организирана от Зелени Балкани http://www.greenbalkans.org/bg/_Izlozhba_v_obora_posvetena_na_denya_na_Zeleniya_poyas-p6037

Информация за събитията е налична на страниците на организациите-партньори:
Гърция: Дружество за защита на Преспа http://www.spp.gr/
Сърбия: Дружество за опазване и изследване на птиците на Сърбия http://www.pticesrbije.sr/
Албания: Защита и опазване на природата и околната среда в Албания http://www.ppnea.org/
Косово: ERA http://www.eradirect.org/
Турция: DAYKO http://www.dayko.org.tr/
Черна гора: Център за защита и изследване на птиците в Черна гора http://www.birdwatchingmn.org/
Македония: Македонското екологично дружество http://mes.org.mk/nov-sajt/
България: Българска фондация Биоразнообразие http://bbf.biodiversity.bg/ и Зелени Балкани http://www.greenbalkans.org/bg/
Румъния: Пътешественик - The Explorer
 
Проектът "Опазване на биологичното разнообразие на Балканите - Засилване на сътрудничеството по Балканския зелен пояс" е финансово подкрепен от Германската федерална фондация за околната среда (DBU).