Центрове

симБиотично - пространство на Атанасовско езеро

симБиотично - пространство на Атанасовско езеро
Пространството “симБиотично”, разположено на брега на Атанасовско езеро край Бургас, отвори врати през лятото на 2017 и до момента е посетено от над 4500 души. Това е една инициатива на БФБ за създаване на специално място за Атанасовско езеро, което да събира в себе си цялата вълнуваща история и всичко най-интересно за езерото.
Превърнахме една солничарска барака в нещо средно между музей и инфо център, в която е инсталирана интерактивната оътуваща изложба “симБиотично” и е обособен солничарски кът, морска библиотека, дигитален архив със стари документи от солниците, карти на Черно море и бутик за продукти с добавена стойност.
Пред пространството има релаксиращ кът за почивка с хамаци, меки столчета и импровизирани маси от солничарски пособия, както и стойка за велосипеди. “симБиотично” е подходящо за разнообразен кръг от посетители - деца, семейства, ученици, студенти, туристи, природолюбители и др. Работи само през летния сезон – от юни до края на август, а след това с предварителна заявка за организирани групи.
 
Само година след откриването си, през 2018 - та, пространството спечели голямата награда в категория Партньорство в конкурса  на фондация Америка за България #ВМузеяСме.  
 
И през 2019 година продължихме да развиваме и превръщаме пространството в алтернативен образователен и културен център на Бургас. Всички събития, които проведохме са в подкрепа на нашата мисия - да доближаваме хората до природата и по този начин да ги правим съпричастни към нейното опазване и повишаване на разбиранията за ползите от опазената природа.
 
25 юни – Отворена среща на гражданската група Бургас рециклира
27 юни - Концерт на Владо Михайлов и Михаела Ненова в подкрепа на фестивала ВОДА и откриване на сезона на "симБиотично" (храна, напитки и благотворителна разпродажба) 
12 август – Рожден ден на Атанасовско езеро
14 август – Творческо детско ателие „Фламинго“
18 август – Концерт - музикална импровизация с участието на E.U.E.R.P.I.. и Ypsmael
22 август – Творческа работилница за деца и възрастни „Имаш поща“
27 август - Базар на солта и представяне на проект Твоята храна (Биоселена)
3 септември – Представяне на книгата „Девет Цикъла Сезони - за градината, билките, животните и всичко останало“ и нейният автор Надежда Максимова
 
Освен събитията, направихме контакти с ключови партньори за популяризиране на мястото и привлякохме туроператори и екскурзоводи като ТУИ България, Burgas Free Tour, Югоизточен съюз на екскурзоводите да посетят пространството за да го включат в техните бъдещи програми.
 
„симБиотично“ вече  е един от 18-те обекта в инициативата на Общината - "Опознай Бургас". Идеята е да се повиши посещаемостта на местните обекти с туристически потенциал и да се привлекат нови техни почитатели. В книжката "Опознай Бургас" са включени 18 от най-интересните места за посещение в града с място за печат на всеки отделен обект. За всеки сложен печат посетителите получават парче от пъзел, който накрая се сглобява в обща картина на Бургас от въздуха.

„симБиотично“ се намира в Южно Атанасовско езеро - в района на Бургаски солници (на 200 м от басейните с луга и кал) и се достига лесно с велосипед, пеша, автомобил (от пътя за Сарафово). 

снимки: Димитър Градинаров, БДЗП и екип БФБ